«Ο Πούτιν θέλει να ξαναδημιουργήσει τη Ρωσία του 1914»

Ο έμπειρος πρώην ανώτατος αξιωματούχος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και πρύτανης του Ινστιτούτου Μίτσελ για Αεροδιαστημικές Σπουδές, Ντέιβιντ Ντεπτιούλα αναλύει στα «ΝΕΑ» τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Συνέντευξη στη Μαρία Βασιλείου

Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα εξελιχθεί σε παρατεταμένη σύγκρουση και πιθανώς θα διαρκέσει για χρόνια, εκτιμά ο πρύτανης του Ινστιτούτου Μίτσελ για Αεροδιαστημικές Σπουδές, αντιπτέραρχος Ντέιβιντ Ντεπτιούλα (απόστρατος) στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ».

Ο έμπειρος πρώην ανώτατος αξιωματούχος στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θεωρεί ότι η Ουκρανία χρειάζεται καλύτερα συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας, ενώ στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ρωσίας – Ουκρανίας εκτιμά ότι είτε θα τεθούν σε παύση από τους Ρώσους είτε θα συνεχιστούν επ’ άπειρον.

Διαπιστώνεται ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία περνά σε νέα φάση, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποτίμησε τη δύναμη των ουκρανικών δυνάμεων και την υποστήριξη της Δύσης και αλλάζει στρατηγική για να επικεντρωθεί στα ανατολικά της Ουκρανίας. Πώς βλέπετε τις εξελίξεις αυτές και ποιος είναι ο στόχος του Πούτιν τώρα με τον διορισμό του Αλεξάντερ Ντβόρνικοφ;

Η ουσία είναι ότι ο Πούτιν και ο στρατός του μαθαίνουν από τα αρχικά τους λάθη. Ο διορισμός του στρατηγού Ντβόρνικοφ ως γενικού διοικητή της εισβολής θα ενοποιήσει την επιχειρησιακή διοίκηση των ρωσικών δυνάμεων που συμμετέχουν στην εισβολή και θα εδραιώσει την προσπάθεια.

Λαμβάνει η Ουκρανία αρκετή στρατιωτική βοήθεια για να αντέξει τη ρωσική επίθεση και ποια είναι η εκτίμησή σας για την κατάσταση στο έδαφος, αλλά και την περαιτέρω εξέλιξη της σύγκρουσης;

Είναι πλέον προφανές ότι ο πόλεμος είναι πιθανό να είναι μια παρατεταμένη σύγκρουση. Αυτό σημαίνει ότι τα είδη των όπλων που χρειάζεται η Ουκρανία αλλάζουν. Οι στρατιωτικοί διοικητές της Ουκρανίας χρειάζονται τώρα καλύτερα συστήματα αεράμυνας και όπλα μεγαλύτερης εμβέλειας από αυτά που έχουν σήμερα. Η καταστροφή ρωσικών διαδρόμων προσγείωσης και απογείωσης, αποθηκών ανεφοδιασμού καυσίμων, παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, μεταφοράς και στρατιωτικών χώρων αποθήκευσης θα βελτιώσει τις πιθανότητες της Ουκρανίας να αντέξει μια νέα επίθεση από τη Ρωσία. Επομένως, πρέπει να δοθούν στην Ουκρανία τα όπλα για να μπορέσει να το κάνει αυτό. Αυτό περιλαμβάνει μαχητικά αεροσκάφη, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, μεγάλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως τα MQ-1 και MQ-9, και ούτω καθεξής. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσει η ρωσική πολεμική αεροπορία είναι να εξουδετερωθεί στο έδαφος των αεροπορικών της βάσεων και ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί το πλεονέκτημα των Ρώσων στο έδαφος είναι να ανακοπεί όσο βρίσκεται ακόμα στη Ρωσία, και στη συνέχεια να εξουδετερωθούν οι ικανότητες διοικητικής υποστήριξής τους, ενώ βρίσκονται καθ’ οδόν.

Βλέπετε πιθανή χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία και πώς μπορεί να αποτραπεί;

Οσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, μόλις υπάρξει η πρώτη χρήση, οι Ρώσοι θα πρέπει να δεσμευτούν από τα Ηνωμένα Εθνη να σταματήσουν τη χρήση τους, καθώς η χρήση τους παραβιάζει όλες τις πτυχές των νόμων της ένοπλης σύγκρουσης. Εάν συνεχιστεί η χρήση τους, τότε θα πρέπει να αρθούν όλοι οι περιορισμοί για τον ανεφοδιασμό οποιουδήποτε τύπου όπλων στην Ουκρανία από τα δυτικά κράτη. Εάν η χρήση τους συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να επιδιωχθούν πρόσθετες επιλογές στην πορεία της κλιμάκωσης.

Μπορεί ο Πούτιν να παρατείνει τον πόλεμο, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζει στην Ουκρανία και πότε πιστεύετε ότι η εισβολή έγινε αναπόφευκτη και γιατί;

Ναι, ο Πούτιν είναι σε θέση να παρατείνει τον πόλεμο. Σχετικά με το πότε η απόφασή του να εισβάλει «έγινε αναπόφευκτη», πραγματικά δεν έχω πολλή γνώση για να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση. Σχετικά με το γιατί πήρε αυτή την απόφαση, υποθέτω ότι ο Πούτιν θέλει να ξαναδημιουργήσει το εδαφικό εύρος της Ρωσίας του 1914 στην Ευρώπη που περιλαμβάνει τα κράτη της Βαλτικής, τη Μολδαβία, τη Λευκορωσία, την Ανατολική Πολωνία, την Ουκρανία και τον Καύκασο. Εχει περικυκλώσει τον εαυτό του με συκοφάντες για δεκαετίες και απλώς ενισχύουν τις ιδέες του και έτσι έπεισε τον εαυτό του ότι η Ουκρανία ήταν ένα καλό πρώτο βήμα, και εννοώ την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Οταν δεν έλαβε καμία αποτελεσματική απόκρουση από τη Δύση κατά τη διάρκεια και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας και αφού δεν υπήρξε αντίσταση όταν εισέβαλε στην Κριμαία, σκέφτηκε ότι θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με την υπόλοιπη Ουκρανία.

Εχετε προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας και μπορείτε να απαντήσετε στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι μπορεί να τελειώσει αυτός ο πόλεμος;

Η μόνη προσδοκία που έχω από οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας είναι ότι είτε θα τεθούν σε παύση από τους Ρώσους είτε θα συνεχιστούν επ’ άπειρον, καθώς οι Ρώσοι δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις, ενδιαφέρονται μόνο για την κατάκτηση. Αυτός είναι ένας υπαρξιακός αγώνας για τον ουκρανικό λαό με μόνη δυνατή λύση την απομάκρυνση των ρώσων εισβολέων, επομένως δεν πιστεύω ότι η σύγκρουση θα τελειώσει σύντομα και πιθανότατα θα συνεχιστεί για χρόνια.

Θα έπρεπε πιθανώς η στάση του ΝΑΤΟ να ήταν λιγότερο διφορούμενη απέναντι στην Ουκρανία; Το ΝΑΤΟ άνοιξε την πόρτα στην Ουκρανία, αλλά δεν έδωσε συνέχεια με ενέργειες. Πιστεύετε ότι αυτό άλλαξε κατά κάποιον τρόπο τη στάση του Πούτιν απέναντι στην Ουκρανία;

Ναι, σίγουρα το ΝΑΤΟ θα έπρεπε να ήταν λιγότερο διφορούμενο απέναντι στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο. Τελικά, δεν νομίζω ότι ένα «κάλεσμα» του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία αποτέλεσε «αλλαγή του παιχνιδιού» για τον Πούτιν. Ο Πούτιν χρησιμοποίησε τη ρητορική του για το ΝΑΤΟ μόνο ως δικαιολογία για να εξορθολογήσει τις πραγματικές του προθέσεις, που είναι να επιδιώξει την επέκταση της Ρωσίας, όπως ανέφερα προηγουμένως.

Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν ενισχύσει τη συνεργασία στον τομέα της άμυνας. Με δεδομένο τον πόλεμο στην Ουκρανία, πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη και πόσο σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν η Σούδα και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης;

Πιστεύω ότι η ενισχυμένη αμυντική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας δεν μπορεί να μεγαλοποιείται. Τόσο ο κόλπος της Σούδας όσο και το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι κρίσιμης σημασίας ως κόμβοι διοικητικής υποστήριξης για τη μετακίνηση ζωτικού εξοπλισμού και προμηθειών για την επίτευξη των αμοιβαίων στόχων ασφάλειας και των δύο εθνών μας.

Σχετικά